Acum vreo câteva zile în urmă la Chişinău a avut loc un eveniment care după conotaţia sa în viaţa religioasă autohtonă a constituit o nouate absolută. Adepţii sectei advenţiştilor au intenţionat să organizeze o acţiune de "evaghelizare" în mai multe oraşe ale Moldovei fără a se consulta în prealabil cu membrii celorlalte culte religioase. Acest lucru a provocat un protest amplu mediatizat în rândul societăţii civile ortodoxe.
Deşi, pare-se că, în final adventiştii nu au avut sorţi de izbândă am impresia că ceea ce s-a întâmplat acum nu este decât preludiul unei acţiuni mult mai ample împotriva Bisericii Ortodoxe care are adepţi atât în interiorul cât şi în exteriorul instituţiei ecclesiale. De ce spun asta? Pentru că atât organizarea deficitară a aşa-zisului concert în Chişinău cât şi răspunsul la această provocare evidentă trădează o lipsă de tact.
Advenţiştii vor acţiona statul moldovenesc în instanţă la CEDO unde indubitabil vor avea câştig de cauză. Asta a şi fost unul din scopurile primare ale organizatorilor acestei acţiuni - se va ajunge la un moment dat când orice fel de curent religios sau pseudoreligios să aibă dretul să facă nestigherit prozelitism chiar şi în faţa Catedralei Naşterea Domnului şi dreptul acesta va fi garantat prin lege. Răspunsul tardiv al unor aşa-zişi reprezentanţi ai "societăţii civile" a fost neinspirat dar în ultimă instanţă unicul demn de un anumit respect (în cazul dat vorbesc de cea de-a doua conferinţă din 14.08.2009).
Consider că se putea de evitat foarte uşor acest spectacol mediatic de prost gust printr-un dialog echilibrat fără a se recurge la ameninţări şi procese, dar problema e că nu s-a vrut - aceasta e esenţa. În urma acestei situaţii putem să deducem că şi până acum Legea privind cultele religioase conţine breşe care permit crearea unor conflicte intra şi interreligioase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu