Constatările din postările de mai jos au un caracter exclusiv subiectiv şi nu reflectă decât opinia personală a autorului

16 sept. 2009

Negocierile de după perdea cu Patriahia Moscovei

Ieri, la reşedinţa sa din Moscova Patriarhul Kiril s-a întâlnit cu Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă dl Constantin Mihail Grigorie (patriarhia.ru). Dacă luăm în seamă tăcerea mediilor româneşti am putea crede că această întrevedere este lipsită de importanţă. Nici Patriarhia Română, nici Ministerul de Externe sau măcar pagina electronică a ambasadei române la Moscova nu anunţă nimic despre această întrevedere.

S-ar putea şi să fie o vizită pur formală, dar mă pune în gardă un singur lucru: atât acum cât şi în timpul vizitei arhiepiscopului Iilarion (Alfeev) la Bucureşti de la începutul lunii mai şi mai apoi odată cu vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Paris, în eparhia rusă din Corsun la mijlocul lunii iulie, nu s-a făcut nici o declaraţie de presă referitor la o eventuală aplanare a conflictului mocnind între cele două patriarhii referitor la situaţia din Basarabia.

Faptul că din delegaţia arhiepiscopului Ilarion nu a făcut parte nici un preot din Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove ne face să credem că această structură clericală este foarte tacticos îndepărtată de la negocierile privind rezolvarea diferendului. Motivul este foarte simplu de intuit - nu sunt oameni competenţi care să se ocupe de aceste lucruri.

Lipsa unui amănunt important al discuţiilor (cum ar fi situaţia din Basarabia) din declaraţiile de presă doar ne confirmă faptul că acesta fost luat în vizor la fiecare întâlnire. Nu pot să cred că niciodată, începând cu intenţia de activare a unor noi eparhii în cadrul Mitropoliei Basarabiei, cele două patriarhii nu au atins acest subiect delicat. Pesemne că se duc nişte negocieri disimulate atât la nivel eclezial cât şi la nivel politic. Nu demult Roşca la Brussel, ieri ambasadorul român la Moscova... mă pune puţin pe gânduri.

Am toate motivele să cred că în spatele acestor întâlniri amicale ni se fabrică o nouă situaţie ale cărei date urmează să le aflăm în viitorul apropiat. Bineînţeles, de pe acum este calulată şi rezolvarea care, în mod sigur, va aduce anumite avantaje părţilor implicate. În mijlocul evenimentelor ne vom afla iarăşi noi - basarabenii fără să ştim ce se întâmplă în realitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Fotografia mea
Chişinău, Moldova, Romania
Creştin ortodox; Neafiliat politic; Crezul meu: Niceo-constantinopolitan