Constatările din postările de mai jos au un caracter exclusiv subiectiv şi nu reflectă decât opinia personală a autorului

15 sept. 2009

Scopul politic scuză mijloacele nu tocmai ortodoxe

În ziua în care Mitropolia Basarabiei celebrează 17 ani de la reactivare pagina electronică a Patriarhiei moscovite ne informează că liderul Partidului Popular Creştin Democrat - Iurie Roşca, actualul vice prim-ministru al Republicii Moldova, s-a intâlnit la Brussel cu reprezentantul Bisericii ruse pe lângă organismele internaţionale europene - protoiereul Antonie Ilin. Straniu îmi pare faptul că nici Fluxul (ziarul PPCD-ului), nici oricare altă publicaţie în limba română nu aminteşte de acest "eveniment".

Roşca a subliniat importanţa dialogului cu Patriarhia Moscovei în ţările CSI unde cea mai mare parte a societăţii civile (inclusiv în Basarabia) este sub jurisdicţia Bisericii ruse. Totodată el, în calitate de lider al PPCD-ului, s-a declarat de acord să sprijine un seminar de dialog în colaborare activă cu Biserica Ortodoxă din Moldova.

În pragul alegerilor parlamentare din primăvara aceasta ppcdiştii, după câte înţeleg, şi-au dat seama că nu au nici o şansă de a intra în legislativul moldovenesc şi au adoptat o altă strategie diferită de cea prezentată oficial. În timp ce Vlad Cubreacov continuă să atace instituţia clericală rusă din Basarabia, Roşca se apropie din toate puterile de acesta vrând, probabil să câştige pe altă cale susţinerea electoratului.

Nu mai puţin de interesantă mi se pare şi poziţia ruşilor. În mod sigur ei ştiau cine este Roşca sau Cubreacov şi aportul lor la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Asta doar îmi confirmă bănuielile că de la bun început susţinerea pentru această instituţie religioasă a fost departe de idealurile neamului nostru. În loc să ne unească această mitropolie ne desparte mai mult de fraţii de peste Prut.

În afara Basarabiei prea puţini îşi dau seama ce se întâmplă în interiorul acesteia, toţi acceptă necondiţionat ce li se spune la televizor, prin ziare şi în diferite publicaţii electronice, iar în realitate între două maluri ale Prutului se accentuează o criză de percepţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Fotografia mea
Chişinău, Moldova, Romania
Creştin ortodox; Neafiliat politic; Crezul meu: Niceo-constantinopolitan